Komory garownicze do rozrostu ciasta to specjalistyczne maszyny wykorzystywane do kontrolowania warunków w trakcie procesu fermentowania ciasta. Komory garownicze IBIS zapewniają zdecydowanie lepsze i przede wszystkim bardziej równomiernie rozrośnięte ciasto. Ich konstrukcja została zaprojektowana w taki sposób, aby zapewnić pełną kompatybilność z różnymi wózkami piekarniczymi.
Komory garownicze
Komory garownicze do sklepów
Komora rozrostu ciasta jest wykorzystywana zarówno w niewielkich piekarniach rzemieślniczych, jak i dużych piekarniach oferujących zróżnicowany asortyment oraz w sklepach. Wewnątrz komory IBIS panują idealne warunki dla drożdży, dzięki czemu cały proces fermentacji przebiega stabilne i powtarzalnie. Prawidłowa fermentacja ciasta jest kluczowa do wypieku wysokiej jakości pieczywa. Garownie pozwalają na precyzyjną kontrolę zarówno wilgotności, jak i temperatury powietrza. W codziennym użytkowaniu oznacza to możliwość prawidłowego dostosowania warunków panujących w komorze do każdego rodzaju ciasta.
Produkujemy garowniki wykorzystywane przede wszystkim w piekarniach oraz komory garownicze do sklepów. Ponadto specjalizujemy się w projektowaniu i produkcji komór garowniczych na wymiar, wyposażonych w dodatkowe urządzenia, takie jak parownice.
Zasada działania komór do rozrostu ciasta polega na wytwarzaniu pary za pośrednictwem elektrod, które są zanurzone w wodzie. Wytworzona para wodna jest kierowana bezpośrednio na grzałki elektryczne. Ponadto na grzałki jest skierowany strumień powietrza mieszający się z wytworzoną parą wodną. Mieszanina powietrza i pary wodnej jest kierowana bezpośrednio do wnętrza garowni.
Garownia do piekarni lub sklepu jest wyposażona w łatwy w obsłudze sterownik pozwalający na precyzyjne sterowanie temperaturą grzałek, ilością generowanej pary i nadmuchiwanego powietrza.
Komory garownicze przeznaczone do sklepów są wyposażone w nowoczesny system wytwarzania pary wodnej. Rozwiązanie tego typu jest wykorzystywane w małych komorach garowniczych, których kubatura nie przekracza 2,5 m3. Stosunkowo niewielkie rozmiary umożliwiają użytkowanie sklepowych komór garowniczych w niedużych pomieszczeniach. Nowatorski system odpowiedzialny na wytwarzanie pary eliminuje konieczność odprowadzania wody do odpływu. Oznacza to, że cała woda przepływająca przez niezawodny elektrozawór jest zmieniana w parę.
Garowniki do rozrostu ciasta przeznaczonego do wypiekania chleba są wykorzystywane m.in. w piekarniach, w których występuje konieczność przygotowania dużej ilości ciasta w stosunkowo krótkim czasie. Dzięki temu, że proces rozrostu ciasta odbywa się w kontrolowanej komorze, piekarz może mieć większy wpływ na jakość rozrostu, jednocześnie uzyskując bardziej jednolity produkt.
Komora rozrostu gwarantuje pełną kontrolę nad całym procesem fermentacji ciasta. W codziennym użytkowaniu oznacza to stabilną jakość wypieków na wysokim poziomie. Ponadto garownia do piekarni pozwala na wydłużenie okresu przechowywania gotowego ciasta bez utraty jakości. Jest to szczególnie istotne w przypadku dużych piekarni i sklepów, w których wypiekanie ciasta na bieżąco nie jest możliwe.
Wszystkie maszyny IBIS wyróżniają się wysoką jakością wykonania i niezawodnym działaniem. Można je znaleźć nie tylko w piekarniach i sklepach na terenie naszego kraju, ale również w całej Europie. Dysponujemy nowoczesnym parkiem maszynowym, w którym produkujemy i testujemy wszystkie maszyny. Gwarantujemy stały dostęp do wszystkich części zamiennych. Ponadto zapewniamy profesjonalny serwis wykonywany przez wyspecjalizowanych ekspertów. W razie dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu za pośrednictwem formularza kontaktowego, wiadomości e-mail lub telefonicznie.
Wybór odpowiedniej komory garowniczej jest kluczowy dla zapewnienia najwyższej jakości wypieków w Twojej piekarni lub cukierni. Oto kilka najważniejszych czynników, które warto wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji:
Wybór odpowiedniej komory garowniczej to inwestycja, która przyniesie wymierne korzyści w postaci doskonałych wypieków i efektywności pracy. Komora rozrostu IBIS zapewnia równomierne rośnięcie ciasta, a komora fermentacji gwarantuje optymalne warunki dla drożdży, co przekłada się na doskonałą jakość końcowego produktu.
Niezależnie od tego, czy potrzebujesz komory piekarniczej do małego zakładu, czy dużej garowni piekarniczej dla przemysłowej produkcji, IBIS ma rozwiązanie idealnie dopasowane do Twoich potrzeb. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji i znaleźć idealne rozwiązanie dla Twojej piekarni lub cukierni. Nasze urządzenia nie tylko podniosą efektywność produkcji, ale również zagwarantują jakość, która zachwyci Twoich klientów.
Newsletter
Śledź nas na
Katalog PDF